Sidor

söndag, april 26

En bra dag

Jag visste att det skulle bli en bra dag idag. Det kändes i kroppen redan imorse när jag steg upp. Även idag så lös solen från en klarblå himmel och det var varmt och skönt redan från tidig morgon. Förutom att solen lös så var det idag dags för första passet med TSM på tre veckor och i kortbyxor o t-shirt. Härligt att vara tillbaka på Stadion med det stora glada TSM-gänget. Kul att träffa Marie också, vi pratade om att vi ska försöka köra långpasset tillsammans på torsdag, hoppas vi kan få ihop det.

Jag valde idag att springa med 4.30 gruppen vilka skulle springa 26 km, hur långt som helst!! Turen gick ut på Lidingö vilket jag tror var ett smart drag idag, då vädret var så bra. Man behövde inte ideligen väja för söndagsflanörer utan kunde springa på i vårt tempo. Stina var farthållare för vår grupp idag, hon är verkligen superduktig på det, håller ett mycket jämnt och fint tempo och har koll att alla hänger med. Passet kändes väldigt bra, jag hade inte några problem med att hänga med i tempot, både orken och styrkan i benen kändes bra. Just styrkan i benen har jag känt att jag haft lite problem med tidigare, men nu flög jag upp för backarna, inte utan ansträngning men absolut ingen nära döden upplevelse.

När vi närmade oss 20km började det dock göra väldigt ont i benen, det var ju ett tag sedan jag sprang riktigt långt så det är nog förklaringen, så jag valde att korta av sträckan, istället för 26 så blev det för min del 24 km. Men jag är ändå supernöjd.

Härliga söndag!!!!!

lördag, april 25

Solen är här

I morse när jag vaknade kändes det på alla sätt som om solen har återvänt. Jag vaknade inte inatt och var tvungen att gå upp och ta värktablett, det ser jag som ett klart tecken på att jag är på väg tillbaka. När jag sedan gick upp och ser att solen lyser från en klarblå himmel och ser att temperaturen redan vid halv åtta är runt tio grader, då är jag helt säker. Det här kommer att bli en bra dag.

Imorgon ska jag springa 26 km!

tisdag, april 21

Besök hos naprapaten

Vaknade i morse och hade fortfarande rejält ont i nacke/skuldran tänkte att jag kanske är lite morgonstel. Det gick inte över så jag ringde till DKV-hälsa dit vi är anslutna för att boka en tid hos en naprapat och fick tid redan nu på kvällen idag. Har precis kommit hem efter mitt besök där hos David på Adolf Fredriks Fysio Center. Efter genomgången undersökning så kom han fram till att jag har en fått en sträckning i ett par nackkotor med lite uttöjda ligament och svullnad där. Han masserade och manipulerade kotorna och nu har jag SKITONT!!!! Jag tycker det gör väldigt mycket ondare nu efter besöket än innan, men hoppas på att det beror på att han precis har varit där och knäckt. 

Jag frågade honom också hur mycket och vad jag kan träna med skadan och enligt honom så kan jag avgöra det själv. Jag får helt enkelt känna efter och göra det som inte gör ont. Jag fick även lite instruktioner hur jag ska stretcha ut den delen och det ska göras flera gånger om dagen. Just nu känns det inte som om jag kommer att träna något alls på hela veckan men hoppas på att det lägger sig så att jag kanske kan springa lite på torsdag i alla fall. Jag ska tillbaka till honom nästa vecka så får vi se om det har blivit bättre.

Nu ska jag vila.

måndag, april 20

Välbehövlig vila

Var nu ikväll och klättrade med Ingela på verket och det gick skapligt, men jag tycker det känns som om kroppen säger ifrån nu, jag har ont lite här och var och känner mig allmänt trött och oinspirerad. Jag fick till och med riktigt ont runt höger skulderblad efter den sista svåra leden. De senaste två veckorna har känts så tunga så nu har jag tagit beslutet att vila mig i form istället. Tänkte att jag skulle se om snabbdistansen på torsdag kan kännas lite bättre efter ett par dagar utan träning.

Förstår inte men det känns som om jag "maskar" när jag ställer in träningspass som jag tänkt köra och som jag skulle vilja genomföra. Nu ska jag bara softa och njuta av lite ledighet, kanske ta ett långt härligt bad imorgon kväll och kanske ett lugnt skönt yoga pass på onsdag. Ser till och med fram mot det, det här kommer att bli bra!

De pass jag ställer in den här veckan är:
- Måndag morgon: Nordic Military Training
- Tisdag kväll : Långa intervaller med Linnéa
- Onsdag morgon: Nordic Military Training

Sen tänkte jag köra efter planen från och med torsdag.

söndag, april 19

Åre

Torsdag
Den här helgen så tog vi, jag och 14 kollegor, oss till Åre. Det här blir andra året i rad som det är ett gäng från Precio som åker upp för att umågs, ha trevligt och åka massor med skidor. Vi for med tåget som gick från Stockholm halv tolv på torsdagskvällen för att vara framme i Åre fredag morgon och ge oss ut i backarna.

Fredag
Vi kom upp till Åre på morgonen runt halv nio och då var det bara att ge sig ut i backen, de som ville. De flesta av oss kom ut i alla fall någon tid på dagen. Själv så åkte jag i stort sett mellan 10 och 14.30 med någon timmes avbrott för lunch. Vädret i dag har varit väldigt blåsigt, enligt vad vi har hört så har det blåst omkring 35m/s uppe på Åreskutan, då gick vindmätaren sönder... Flera liftar har på grund av blåsten varit stängda. Skidåkningen har gått så där, i början av dagen var det rätt hårt och fruset, men ju längre på dagen det blev så blev det allt smörigare i backen. På eftermiddagen var det väldigt mjukt och uppkört, vilket gjorde att det blev rätt jobbigt att åka. Telisarna for lite som de ville i backen och vinden tag i så man knappt kunde andas bitvis.

Tyvärr så slutade inte dagens skidåkning bra för alla, lite skador blev det i samband med brädåkning och "snygga hopp i backe". Dagens skörd blev ett halvtrasigt korsband, en rejält stukad tumme och en "mosad" axel.

Efter skidåkningen tog vi oss till hotellet för att utnyttja spa och badanläggningen. Den visade sig vara helt fantastisk, det fanns verkligen det mesta. Vi badade bubbelpool, bastade ångbastu, traditionell bastu, ljusbastu med menthol, det fanns även en isbastu där temperaturen var runt -10 grader, kändes verkligen inte lockande så den hoppade jag över helt. Det fanns världens bästa benåterhämtning iform av en liten promenad man kunde gå, först 5m iskallt vatten sedan 5m varmt vatten, där kunde man promenera runt. Det skulle man ha hemma och gå i efter varje löppass, då skulle förmodligen inflammationer och annat elände hålla sig på avstånd.

Lördag
Vaknade och drog bort gardinerna från fönstret och möts av en klarblå himmel, helt fantastiskt väder. Efter en smaskig hotellfrukost så tog vi oss till liftarna. Skulle ha tagit bussen men Jonas orkade inte vänta så han vinkade till en taxi och vi tog taxi bort till WM8:an typ 500m...

Backarna var superfina på morgonen så det blev några riktigt fina åk, tror till och med att jag fick till ett par sjyssta telissvängar :-), ja något som påminde om telissvängar i alla fall. Idag så öppnade de även upp gondolliften som går till toppen Liften blåste ju sönder under gårdagens stormvindar, linorna hade blåst av eller så. Efter lunch då vi tänkte att vi skulle ta oss mot toppen så var underlaget så dåligt och mina ben så trötta efter allt snömos så jag och Maria tog oss då tillbaka till hotellet för att återigen utnyttja den fantastiska spa och bad anläggningen. Det blev ett par timmars bubblande och bastande även idag.

Kvällen så utmanade vi varandra i bowling före en gemensam middag på hotellet. Förra året så missade de vår middagsbokning så maten hade tydligen inte räckt till och det hade varit allmänt kaos. Så för säkerhetsskull så nämnde Daniel det när han gjorde årets bokning och verkligen poängterade att de hade slarvat bort vår bokning för att det inte skulle hända igen.
I år blev vi bortglömda igen...

Söndag
Idag hade jag bestämt mig för att skippa skidåkningen till förmån för ett rejält långpass istället. De flesta valde bort skidåkningen idag, både på grund av trötthet och att det idag blåste rätt rejält igen. De valde istället att njuta av spaavdelningen, promenera och shoppa. Det var riktigt bra reor där, 40-50% rabatt på en mängd kläder.

Min löpning då... nja har kanske känts bättre! Jag började med att springa bort mot Duved, hade kollat ut en bra rutt på Googlemap, en rutt som gick bort mot Duved, upp en sväng på Europavägen och runt sjön och bortåt, det skulle innebära att jag kunde vända efter ca 12 km för att få ihop mina 24.

Jag snörde på mig skorna och gav mig iväg och det var rätt tungt från start, men det oroade mig inte nämnvärt. Det kan vara så ibland att det är riktigt tungt från början men att man kommer in i lunken efter ett tag. Det var bara ett problem, det blåste så svinkallt så efter typ 3.5 så insåg jag mig besegrad, huvudet, halsen och öronen värkte i den kraftiga svinkalla motvinden. Jag vände helt enkelt och på tillbakavägen var det helt ljuvligt. Vinden i ryggen och solen som strålade, hade jag bara behövt springa åt det hållet så hade det varit bra. När jag kom tillbaka till hotellet så gick jag in och ställde mig på löpbandet och körde vidare. Jag orkade upp till strax över 13km sen dog jag. Hade absolut ingenting i benen att ge, telis-åkningen tog mer än jag trodde.

Avslutade med ytterligare en underbar spa-timme, med varm bastu... sååå skönt.Nu sitter jag på tåget på väg hem och funderar på att ta mig ett par vilodagar.

torsdag, april 16

Långa intervaller

Idag var jag riktigt mör efter gårdagens militräövning, har träningsvärk i precis varenda muskel känns det som. Då vi ska iväg till Åre ikväll så har jag passat på att jobba hemifrån idag. Har jobbat och packat om vartannat. När det närmade sig eftermiddagen så insåg jag att det skulle ta en massa tid som jag behövde till annat om jag gav mig av till stadion för att köra 2000-intervaller med TSM så jag beslutade mig för att köra dessa hemma själv istället.

Jag gav mig ut under eftermiddagen, tog rundan ner över gamla Skanstullsbron för att köra intervallerna på andra sidan Hammarby sjöstad, alltså södersidan. Det är ungefär 2000 meter från Skanstullsbron bort till Danvikstullsbron så det är en perfekt sträcka. Uppvärmningen på 4km kändes bra, hade ställt klockan på att larma då jag sprang snabbare än 6.30 fart för att få en så lugn uppvärmning som möjligt för att sen kunna lägga energin på själva intervallerna.

Körde sedan tre koordinationslopp då jag försökte att tänka på tekniken som Jonas pratade om på militärpasset i onsdags.  De kändes bra, det kändes som att jag hittade en bra teknik. Sedan var det dags för intervallerna, det var två stycken á 2000 meter som skulle genomföras. Jag hade ställt klockan på att jag skulle hålla ett tempo på mellan 5.30 och 6.00 tempo. Enligt schema så skulle 4.15 gruppen hålla en fart på 5.45 så jag tänkte att jag lägger mig där någonstans. Jag hade lite svårt att hålla farten över 5.30, klockan pep ideligen, det kändes bra men jag kände att jag inte skulle orka hålla tempot i två km så jag bestämde mig för att köra tusingar istället.

Vet inte om det var ett bra beslut men jag lyckades köra fyra tusingar i ett tempo på strax över 5.30 fart så jag känner mig rätt nöjd. Nedjoggningen var tung till att börja med men kändes efter ett tag lättare och i slutet på nedvarvningen så höll jag ett tempo på runt 6.00/km och det kändes som ett skönt tempo. Nästa pass är på söndag och då kommer jag att springa långpasset uppe i Åre, hoppas jag hittar någon skön sträcka att köra däruppe.

Nu far jag till Åre för lite härlig skidåkning.

onsdag, april 15

Återhämtning - Underbart

Hade en supertrevlig kväll tillsammans med Madde från Östersund. Vi var på den libanesiska krogen Underbart på Drottninggatan och åt och drack. Vi tänkte först att vi tar väl ett varsitt glas vin men ångrade oss och delade på en hel flaska. Vi hade sååå kul, fnittrade och skvallrade hela kvällen och avslutade sedan på hotellbaren där Madde bodde med ytterligare rötjut. Skönt med lite kompismys så här mitt i veckan.

Snart vänder det!

Idag var jag en riktig NMT:are, med en egen väst, en fin blå som jag fick efter träningen i måndags. Det måste ju innebära att från och med nu kommer träningen att gå som en dans tänkte jag, van vid materialsporter...

Det var idag mitt fjärde pass med NMT men det första riktiga konditionspasset. Tänk, man skulle ju kunna tro att just konditionspasset skulle vara det passet som jag borde ha lättast för med tanke på att jag faktiskt tränar rätt mycket kondition i och med min marathon-satsning. Jag borde ju fanimej briljera på det passet! Nu på morgonen när vi körde hade jag ju till och med haft nästan 48 timmars vila så förutsättningarna var ju verkligen de bästa.

Passet var riktigt bra, det innehöll mycket löpstyrka så som löpskolning med olika typer av steg och hopp och en hel del backträning. Vi började med att jogga(springa om du frågar mig) iväg från Zinkensdam bort mot Tanto. Träningen bestod sedan av backe upp och backe ner, olika typer av fartleksavsnitt, både att man som längst bak skulle springa på utsidan av kolonnen tills man låg först och även att man skulle springa zickzack mellen deltagarna i kolonnen fram tills man låg först. Hur jobbigt som helst. Idag blev jag till och med så slut att jag fick ta en genväg uppför en backe som de övriga sprang. Så här i efterhand kan jag känna, att va tusan, jag skulle ha bitit ihop, men just då var jag verkligen svimfärdig.

Vi fick också massor med bra tips att tänka på då man springer:
  • När det bakre benet precis ska vända så ska man köra fram höften först för att få ytterligare fart.
  • När man pratar om att sätta ner hälen först då man löper ska man inte sätta ner den för långt framför sig och inte sätta ner själva bakkanten på skon utan snarare tänka att själva hälen, alltså under foten, ska ner i marken först.
  • Om man ska springa fort så ska man tänka att man "stampar" ner foten på så vis får man ett helt annat frånskjut och ett bättre löpsteg.
Jag tycker att tempot är himla högt redan på uppvärmningarna så jag tar slut nästan direkt, känns som om jag har en helt annan startsträcka än de övriga. Möjligt att det kommer att bli bättre så småningom men just nu känns det riktigt tungt. Det känns som om den här träningen är precis den träning som jag behöver för att utvecklas, jag kommer att bli mycket mer explosiv och förmodligen mycket snabbare. Uthålligheten får jag ju från bland annat långpassen på söndagarna men det är en helt annan typ av uthållighet än den vi utsätts för här.

Jag längtar efter den dagen då jag kommer orka hålla jämna steg med de övriga, den kommer var så säker, nu när jag är en riktig NMT:are med egen väst.

måndag, april 13

Första "riktiga" passet med NMT

Idag var det mandomsprov för min del, det var mitt första riktiga pass med NMT. Jag har ju varit där och kört två gånger tidigare, men första passet, prova på passet, så sa dom att det var ett lugnare pass än normalt. I och för sig så kan jag inte minnas att jag tyckte det var "lugnt" men allt är väl relativt, det var mycket nytt för mig den gången. Bara en sådan liten sak som att krypa i leran, det har jag ju förmodligen inte gjort sedan jag var barn och hade galoonbyxorna på, men grymt kul det är det. 

Idag så var det allround-träning på programmet och Jörgen höll i tåtarna. Som vanligt(det är väl en vana efter tredje gången)  så har jag lite svårt att hänga med. Någon sprinter det är jag verkligen inte men jag tror att jag är rätt stark!! Faktiskt!! Idag började vi med att köra 10 pullups, 30*magövning där man ligger på ryggen och ska lyfta benen till 90 grader från kroppen och tillbaka till marken, 20 dips på parkbänkar(undrar vem som har ställt upp bänkarna så där tokbra!!), och så en språngmasch ett par hundra meter så snabbt man nu förmår. Upprepa fem gånger.. sååå, då var vi varma :-)

Sen fortsatte vi bort till grusplanen och körde skottkärra, bar på varandra, släpade varandra, lekte häst med varandre och ett antal andra mycket bra övningar. Idag hade vi till och med lite publik som hejade på oss, hör nog inte till vanligheterna då man kör passet klockan 06.15 på morgonen.

Idag kämpade jag tillsammans med en tjej som heter Susanna, ännu en grym tjej, det är verkligen inga duvungar som är med på de här träningarna, de har sådan j-a fighting spirit!! Idag så körde vi bland annat en övning, "brandmannaövning" som innebär att man ska ta ett speciellt grepp svinga upp sin kamrat på ryggen och så kuta iväg, vi fattade inte två saker... först fattade vi inte hur själva greppet fungerade, vi gjorde lite bakvänt så det blev mest konstigt, jag höll på att få en krossad ljumske och Susanna höll på att krascha ryggen. Sen fattade vi inte att en skulle bära bort och att vi sen skulle BYTA. Så hon släpade mig både fram och tillbaka... hmm

Nu ser jag fram mot onsdagspasset med både skräck och förtjusning, mest förtjusning :-).

Träningsplanering vecka 16

MåndagNMT
TisdagLätt distans  6-7 km
OnsdagMorgon: Nordic Military Training
TorsdagLånga intervaller med TSM
FredagSkidåkning i Åre
LördagSkidåkning i Åre
SöndagLångpass i Åre

Och så blev vecka 15
MåndagIngen träning idag pga jobb
Tisdag6 långa 1km intervaller plus en bonus inkl upp och nedvarvning, totalt blev det nästan 13 km.
OnsdagMorgon: Nordic Military Training, fystest
Kväll: Klättring på klätterverket Nacka
TorsdagTröskelpass med IF Linnéa
FredagHärlig klättring i Tunaberg i Nyköping
LördagHärlig klättring i Tunaberg i Nyköping
SöndagLångpass, 20km i skogarna i Nacka reservatet

söndag, april 12

Långpass med personlig vägvisare

Idag är det ju söndag och det innebär långpass med TSM. Fast den här söndagen så blev det inte så, jag gav mig istället ut tillsammans med Mats för att springa i terrängen här hemma istället. Mats tyckte det skulle bli lite väl långt att springa drygt två mil så han tog cykeln istället och agerade vägvisare då han kan skogarna mycket bättre än vad jag kan. Det blev en fantastiskt skön tur på nya fina skogsvägar. Vi började med att ta oss mot Hammarbybacken och koloniområdena där, därefter började det. En massa nya vägar har byggts runt om i skogen här bakom så vi for iväg på en av dem och därefter fortsatte vi ner förbi golfbanan och vidare söderut.

Ner mot Bagarmossen och Brotorp där vi vände norrut igen, med sikte mot Hällasgården. Från Hällasgården snirklade vi oss sedan hemmåt och totalt fick vi ihop 20 km. Enligt schemat för marathonträningen skulle jag ha sprungit 22 km i medelhårt tempo, dvs runt 6.30, istället blev det nu en kortare och långsammare runda men betydligt mer kuperad så jag är ändå nöjd med passet.  Snitttempot landade på 6.50. Tusen tack Mats för trevligt sällskap och perfekt guidning i Nacka-skogarna. Väl hemma gick jag till och med och la mig för en powernap, det hör verkligen inte till vanligheterna, jag blev faktiskt riktigt sliten av rundan.

Klicka på bilderna nedan om du vill se banprofilen och rutten i ett större fönster.
 

fredag, april 10

Härlig klättring på Simonsberget

Nyss hemkommen från två härliga dagar i Tunaberg. Det har varit bra väder, riktigt varmt när solen har legat på. Det var jag och Mats som gav oss iväg för ett par dagars klättrande på det härliga Simonsberget. Berget har massor med fina spricklinjer i blandade grader så det passar de flesta.

Vi kom dit runt tolvtiden på långfredagen och började då med en lunch, sedan var det dags att ge sig iväg och utmana berget. Vi bestämde att jag skulle börja leda så jag valde en lite lättare led för att få en liten självförtroende boost. Det lyckades, gick hur bra som helst. Därefter gick vi upp mot toppsprickan på berget för att köra klassikern Evas spricka. Mats ledde den först och jag gick som andreman, sen ledde även jag leden utan några som helst problem.

Därefter toppade vi en sexa, Kirsti himmelsfärd, det är bra för min del att köra lite tyngre på topprep för att pressa lite grader. Det sista vi gjorde på fredagen var att jag ledde Graviditetsleden, en fin fyra,  sedan var det dags att gå ner och göra kväll. Det var väldigt lite folk där med tanke på att vädret var fantastiskt och det är en långhelg, hela fyra dagars ledighet. Det var bara ett annat gäng förutom oss, tre killar från dalarna, som tältade där. Känns bra att leda lite femmor redan så här tidigt på säsongen. Jag är nöjd med fredagens insatser, även fast jag inte klättrade så svårt så kändes själva klättringen så himla bra.

Söndagen började med att jag låg kvar så länge jag kunde tills jag kände att solen värmde upp tältet, då var det väldigt behagligt även ute. Vi satt och tog en lagom lång frukost med en massa gott kaffe innan vi rackade på och gav oss iväg. Vi bestämde att Mats skulle börja idag och vi kom fram till att Pelaren var en bra led. Det är en rätt tung 5c med massor med den typen av klättring som är min stora akilleshäl. En massa hej och hå och hiv klättring över "i mina ögon" suspekta block. Jag gick som andreman men psykade ändå ut rejält. Halvvägs upp på leden så tog jag en annan rutt en den Mats hade gått, ett hörn, visserligen svårare än den repan som Mats klättrade men mer "min typ av klättring". Det vill säga rätt tekniskt där fotarbetet är viktigt, jag är mycket stabilare när jag kan använda tekniken än när jag måste använda styrka och dra mig upp även fast greppen i det senare läget kan vara bättre. Sista repan på Pelaren är tokfin, en jämn och fin spricka i 5c-regisret.  Därefter gjorde vi två små fina leder i 5- registret, Hugo och Josephin, sen åt vi och packade oss hemåt.  Helt enkelt en kanonhelg.

torsdag, april 9

Tröskelpass med Linnéa - 67 minuter!!!!!!

Idag var det dags för tröskelpass med Linnéa, jag kände mig stark när jag for iväg och tänkte att kanske, kanske kan det bli ett pers idag.

Det började som vanligt med en kortare gemensam uppvärmning, idag ner till vattnet i Tanto, där vi stannade en kort stund och Nisse informerade om rundan och vi delade upp oss i grupper efter tempo. Mia frågade mig om jag skulle springa med gruppen som skulle hålla 5.30 tempo men jag svarade jag nog kommer att hålla närmare 6.00 tempo. Jag hade tur och fick sällskap av en tjej som jag tyvärr missade namnet på som hade sprunget en mara för ett par veckor sedan och var lite sliten. Min klocka strejkade igen så jag  hade inte koll på tempot men vi höll oss en bit bakom 5.30-gruppen. Det kändes bra i typ en kilometer, sen började mina ben att strejka, de var såååå tunga, vaderna och låren kändes som två stockar, och hur lätt är det att springa med stockar nedanför rumpan, SKITSVÅRT!!! Efter ytterligare en halv kilometer fick jag släppa tjejen och ta ett lugnare tempo. Jag stannade och stretchade, höll ner tempot och joggade på blandat med gång. Men det ville inte kännas bättre. Ett antal gånger under rundan hade jag tankar på att ta bussen tillbaka istället, men jag gnetade på. När jag väl kom tillbaka till Tanto och stängde av klocka så hade det gått 67 minuter!!!! Helt sjukt sakta! 

Under rundan hade jag tänkt ut en del kommentarer som jag skulle svara då jag äntligen kom tillbaka till lokalen och någon frågade hur det gått "Första varvet var skittungt men under det andra hade jag fantastiskt flyt" och liknande. Men när jag väl kom tillbaka så var det inte många kvar, de hade sprungit klart, stretchat klart och stod för länge sen i duscharna... Kanske skvallrar lite om mitt resultat.

Det känns som om varje pass med Linnéa bara blir tyngre och tyngre, jag blir bara sämre för varje gång. Vet inte riktigt vad det beror på, jag vägrar tro att jag verkligen är så dålig. Jag vill då hellre tro att det kan bero på att jag de senaste två-tre veckorna har tränat mycket hårdare än jag gjort tidigare och att jag kanske helt enkelt är nertränad. Eller så är det bara en riktigt dålig ursäkt för att jag är usel på att bita ihop och kämpa på då det blir lite motigt. Idag till exempel när jag springer en mil på sämre tid än jag någonsin har gjort sedan jag sprang en mil för första gången den 1 april för två år sedan på premiärmilen.

Give me strength!!!

onsdag, april 8

Tredje träningspasset på ett dygn

Det börjar likna rena träningslägret det här. Tuffa långa intervaller med Linnéa igår, tufft fystestpass med NMT imorse och så nu ikväll ett klätterpass med Ingela i Nacka. Kände mig lite ur form när jag skulle iväg, då var det skönt att mötas av det, som vanligt, sprudlande energiknippet Ingela. Då fick jag lite energi igen att faktiskt bita ihop och köra även lite överhängande femmor. Vi kämpade oss också över ett litet tak och kunde sen slå oss för bröstet och känna oss riktigt duktiga. Det går bra för oss nu (tycker vi), vi börjar bli starka, någon månad till inomhus och vi kommer att vara grymma på klipporna i sommar ;-).

Fystest á la NMT

Nu på morgonen så var det då dags för mitt första fystestpass med Nordic Military Training. Jag började med att ladda inför fystestet med intervaller igår kväll!!! Smart eller hur... 

Nu på morgonen så ställde jag klockan på 05.20 för att hinna äta lite lätt och ta mig till Zinken, packningen hade jag fixat redan igårkväll så det var bara att äta klä sig och ge sig iväg. Efter det mailet som gick ut från NMT igår angående vad man bör/ska äta inför ett morgonpass med NMT så bestod min frukost av en apelsin och en banan. Det stod nämligen i mailet att det är det bästa för kroppen, det tas snabbt upp av systemet så att man kan tillgodogöra sig näringen redan under passet. Annan mat tar längre tid och är bortkastat på tidiga morgonpass.

Jag var på plats vid Zinken i god tid typ 06.10 för att möta upp alla NMT:are. När jag kom dit var det TOMT. Inte en människa på plats!! Jag sprang med min packning (ska klättra ikväll så packningen var rätt rejäl), tillbaka in på Zinken, ingen där heller, det var verkligen skittomt. Tillbaka igen till dit jag trodde vi skulle ses då ser jag ett gäng som springer iväg typ 400 meter framför mig och inser att jag borde ha varit med där. Jag kutar efter och hittar dem till sist inne på en grusplan, med andan i halsen så kom jag fram och körde igång. Typ världens bästa upplägg för fystesten!!!

Det började med lite uppvärmning i form av jabbande mot varandra och därefter så skulle fystesten börja, vi sprang en uppvärmningsrunda först för att de skulle visa oss banan. Det var en kilometer som skulle tillryggaläggas EN kilometer, det är ju typ ingenting!!! Men jag tog slut redan på uppvärmningen och när vi väl skulle springa rundan så var jag redan helt färdig. Det började bra med lätt nedförslut, jag var bra med de övriga.. i ungefär 10 meter, sedan var jag distansierad av alla utom Kalle, han som höll i passet som "joggade" med mig längst bak. Sista 200 metrarna av kilometern var det uppförslut, då var jag helt sänkt. Kalle och en annan man (har tyvärr inte uppfattat hans namn) sprang med mig och peppade, höll en hand lätt i ryggen och verkligen "bar" mig uppför sista backen mot målet. 5.25 minuter tog rundan för mig.

Därefter delade vi upp oss två och två för nästa moment, klassiska armhävningar på, på tå självklart. Tjejen Maria som jag jobbad med var så grym, 77 armhävningar fick hon ihop på två minuter, helt sjukt mycket. Själv dog jag efter typ 20, finns nog en viss förbättringspotential där.

Nästa moment var statisk magövning, man skulle ligga på rygg med fötterna typ 10 cm ovanför marken, händerna korsade framför sig med händerna på axlarna och så skulle man lyfta skuldrorna från marken och ligga så så länge man orkade. 50 sekunder.... tja. no comment...

Momentet därefter var sprintintervaller, en sträcka på 20 meter mättes upp och däremellan skulle man springa fram och tillbaka så många gånger som man hann på 2 minuter, jag lyckades klämma in 18 stycken, vilket jag tycker är grymt bra, finns väl lite att jobba på där men inte lika mycket tror jag som i övriga övningar. Även här fick jag hjälp och pepping, hjälpisen som sprang med mig på kilometern, sprang bredvid mig även här på slutet och peppade. 

Det sista momentet var Burpies, det innebär att man står upp, böjer sig ner sätter händerna i marken, hoppar bak med fötterna, hoppar tillbaka och därefter gör ett upphopp med handklapp ovanför huvudet. Gav fruktansvärt mycket mjölksyra! Jag lyckades klämma in fantastiska 31 stycken.


Vi avslutade med lite jabbande och ålande mellan varandra.


Det var min första fystest, nu är det bara att jobba järnet inför nästa så att man förbättrar sig, mitt stora mål är att framför allt jobba med huvudet, att kämpa på även fast kroppen skriker i högan sky att den inte klarar mer. Det är min största utmaning.

Fantastiska människor på passet, allt från alla deltagare som peppade som bara den och framför allt till Kalle och mannen, som peppade och hjälpte och "bar" mig igenom hela passet.

"I'm gonna be strong!!!!!"

tisdag, april 7

Sjukt jobbigt eller sjukt jobbigt!!!

Idag var det dags för lite intervaller med Linnéa, långa intervaller stod det på schemat. Tänkte att det blir väl som förra gången, en lång intervall (läs uppvärmning) till Årstabron och så enkilometersintervaller över bron och så en lugnt nedvarvning tillbaka...

NOT

Idag var det dags för en liten större utmaning, intervaller i obanad terräng!!! Ja, det vill säga intervaller i Rålis på ojämn underlag, "för att stärka benmuskler" sas det, och shit vad det stärktes!! Man kunde välja mellan tre olika sträckor en "kort" på 950 meter, en längre på runt 1200 och så en jäättelååång på 1400 meter.

Vi började med att springa en liten "testrunda" för att kolla banan, den rundan gick i samma tempo som mina intervaller senare gick i, så egentligen så kan man säga att jag gjorde en extra intervall. Då passet var slut hade jag fått ihop sex "korta" intervaller, det var minimum enligt Ken som höll i dagens träningspass. Dessa sex tillsammans med den första "testrundan" gjorde att jag fick ihop sju intervaller idag, det var tre fler än förra gången och på ett mycket tyngre underlag. Mitt stora problem med intervaller är att jag hittills inte lyckats hålla ihop dem, jag går alltid då och då under intervallerna för att jag blir så j-a skittrött! Men i det stora hela är jag skitnöjd med dagens pass!!!! Fast jag är fortfarande verkligen sämst i klubben!!, Det kan kännas lite jobbigt faktiskt, men men, någon måste ju hålla ställningarna där bak också :-).

söndag, april 5

Träningsplanering vecka 15

MåndagYoga
TisdagLångintervaller med IF Linnéa
OnsdagMorgon: Nordic Military Training, fystest
Kväll: Klättring på klätterverket Nacka
TorsdagTröskelpass med IF Linnéa
FredagBra väder: Utomhusklättring på annan ort, troligtvis Tunaberg i Nyköping
Lördag Bra väder: Utomhusklättring på annan ort, troligtvis Tunaberg i Nyköping
Kväll: Lätt distan 6 km
SöndagLångpass, 22km, med TSM


Och så blev vecka 14
Måndag2 timmars klättring på klätterverket Nacka med Ingela
TisdagBackintervaller med IF Linnéa, 1 omgång med löpskolning + 5 tuffa backlöp i en 450 meters backe
OnsdagNordic Military Training, skitigt, skitroligt, skittufft, och nu är jag anmäld och klar till nästa bootcamp som börjar om drygt en vecka.
TorsdagLätt jogg plus styrkepass med IF Linnéa. Ännu ett tufft pass. Styrkepasset var av samma kaliber som militärträningen på onsdagen. Dvs bära kamrat, tåhäv med kamrat, skottkärra med kamrat mm. Min kamrat som fick släpa runt på mig var Catti, också ledare för TSM. Superkul!!!!
FredagVila
LördagEtt härligt pass med utomhusklättring i Häggsta tillsammans med Mats, superkul!
SöndagLångpass, 22km, med TSM och därpå ett pass klättring på Karbin med Ingela.

En dag fylld av träning

Så, då har jag lagt sista dagen på den här träningsveckan bakom mig, det har varit en vecka fyll med en massa nya roliga inslag, allt ifrån härlig utomhusklättring till tuffa backpass med Linnéa och militärträning med NMT. Hoppas att jag får hålla mig frisk, hel och stark så att det blir många fler veckor i den stilen. I like!!!

Idag blev det två härliga pass. Det såg inte så ljust ut i morse, regnet strilade ner, stor skillnad mot gårdagens fantastiska väder. Men när förläsningen väl var klart var det också uppehåll. Passet gick efter en ganska kuperad bana så det blev lite "gratis" backträning, i slutet var det en riktigt tuff motlöpa som utmanade benen riktigt ordentligt. Jag försökte att tänka som MarathonMia då jag kände att jäklar nu ger jag snart upp, jag testade mantrat "fan va snygg jag blir till sommaren", det funkade ;-), tänk att fåfänga går att använda även i löpningen...



Att lägga in ett klätterpass efter ett tufft långt löppass... Det kändes helt rätt när jag planerade det men när jag efter löppasset satt och åt Lasagne från igår så kände jag mig allt annat än taggad, riktigt sliten faktiskt. Men när jag väl var på Karbin och träffade en energisprudlande Ingela så kändes det faktiskt rätt bra. Klättringen var väl inte den bästa jag presterat men ett par timmars klättring i femma-registret blev det allt. Ett tydligt tecken på att jag förmodligen druckit på tok för lite under löppasset var att jag fick kramp/sendrag i benen så fort jag försökte att stämma... Jobbigt.

Måste börja ta hand om mig bättre, ta med energidryck på löppassen och dricka mycket redan från start så kanske även löppassen kommer att kännas lite lättare.

En gammal vän som från nu måste följa med på långpassen. Åtminstone på alla pass som närmar sig tvåtimmars gränsen

lördag, april 4

En underbar lördag

Vaknar och tittar ut och ser en fantastiskt blå himmel och inser att det är lördag och hela dagen är ledig. Kan det bli bättre! Jag och Mats bestämde oss för att snabbt klara av de där vardagliga sysslorna som att handla och så för att sedan kunna åka ut till Häggsta. Häggsta är en klippa som ligger söder om Stockholm vid Botvids kyrkogård.

Efter en snabb lunch gav vi oss iväg för årets första klättring utomhus. Väl i Häggsta möttes vi av våren, blåsipporna lös blå i backen och värmen var påtaglig. Många som var där klättrade i t-shirt och klippan var varm under händerna. Inte helt vanligt den här tiden på året. Det blev mysklättring på låga grader bara för att få känna på årets första klippa.

Väl hemma så tog vi varsin öl på balkongen till de sista solstrålarna som fortfarande värmde.
Helt enkelt en underbar lördag!

fredag, april 3

Bättre mat på bordet

Första mackan i mitt nya liv.

Vi har massage varannan vecka på jobbet till subventionerat pris. Idag hade jag bokat till mina trötta ben då de har fått slita hårt i veckan. Pratade lite med tjejen som masserade och berättade ungefär vad jag tränar och min plan framöver. Vi kom då in på området mat, vilket kanske inte är mitt starkaste kort, jag berättade att det ofta blir pasta och korv.
- "Korv ska du nog sluta med direkt om du ska träna så där mycket" sa hon. Men invände jag man behöver ju fett...
- "Inte den typen av fett! Du ska äta tyskt grovt bröd, kalkon, och keso och nötter och avocado, avocado är bra fett".

Jag vet, jag vet, det är ju ingen nyhet det här och jag har hört det och läst det förut. Men som sagt var nu kommer träningen att bli mycket tuffare. Militärträning två dagar i veckan, löpning med Linnéa två dagar i veckan, löpning med TSM två dagar i veckan och så klättringen och yogan och gymmet på det. Tja, jag får nog helt enkelt börja få in lite struktur i ätandet, jag har ju fått in det i träningen så det är väl bara att göra likadant med maten, planera och göra scheman.

onsdag, april 1

Tufft, skitjobbigt men sååå kul!!

NMT - Nordic Military Training, säger inte det allt!!! Var på mitt första provapå-pass på NMT, det var något av en chockartad upplevelse på många sätt. Bruno som höll i träningen började med att säga att vi skulle ta det rätt lugnt, varpå han forsade iväg i ett galet tempo uppför en lerig slänt, vidare på en cykelväg mot målet som var en stor gräsmatta (läs leråker). Väl där så var nästa moment att vi skulle ställa oss i hunden, dvs yogaställningen hunden, med händer och fötter i marken och rumpan upp. Jag började med att se mig omkring för att se om man kunde hitta något ställe där det kanske fanns lite gräs kvar där jag kunde placera mina händer med de nya fina vita handskarna på. Det var bara att resignera och vika ner sig, det var lika lerigt överallt. Nästa steg var att den som stod längst ut skulle krypa/kräla/åla sig genom de övriga, då insåg jag att det här med leran var mitt minsta problem.
Träningen fortsatte sen på samma sätt, vi sprang med varandra på ryggen uppför hala branta slänter, gick skottkärra med varandra, brottades, vilan var att stå i plankan.

Men det gav mersmak, härligt att få ta ut sig så totalt!!!

Nu ska jag hem och smälta den här träningen och ta ett beslut om jag ska fortsätta med NMT, måste kolla lite kostnader och hur mycket tid jag kan lägga och så. Har ju lite annat som jag tränar också...

Undrar om det var så jobbigt för att jag har backträningen från igår i kroppen eller att jag helt enkelt är urdåligt tränad eller om det helt enkelt var ett jävligt tufft pass har jag ingen aning om. Men passet dränerade mig totalt på all energi.

Profillänk på Facebook

Carina Boréns Facebook-profil