Sidor

tisdag, augusti 18

Lite mindre sol

- Varför är mina pulsvärden så höga?
- Varför får jag så mycket mjölksyra?
- Varför är jag så jäkla trött?

Det är frågor som jag har ställt mig sista tiden. Nu börjar det klarna lite grann, jag har fått lite mer information om varför det är så här.

För några veckor sedan var jag hos läkaren, jag var rätt säker på att jag har någon form av ansträngningsastma då jag blir så jäkla trött vid träning och drar på mig mjölksyra för nästan ingenting. Läkaren trodde inte att det var något fel med mig utan att jag helt enkelt var överambitiös, ville mer än min kropp kunde ge och att jag kanske skulle skynda lite långsammare. Men oavsett vad han trodde så tog han tag i det hela och skickade ner mig till labbet för att ta en massa prover, plus att jag skickades på lungröntgen, jag fick också en tid för spirometri.

Idag var det dags för mitt spirometritest, men redan igår så ringde läkaren till mig för att han hade tittat på mina prover som jag tog då för ett par tre veckor sedan. Han såg då att jag hade lite för lågt blodvärde, eller rättare sagt väldigt lågt blodvärde. Kvinnor ska ligga mellan 120 och 150 i HB, värden under 115 räknas som anemi, dvs blodbrist. Mitt värde låg på 95, dvs på tok för lågt. Det förklarar faktiskt alla mina problem, att jag är trött, att jag får mjölksyra, att jag inte orkar med träningen riktigt och det förklarar även de märkliga laktatvärdena från förra veckan.

Så nu är apparaten igång, att försöka ta reda på VARFÖR jag har så lågt blodvärde. Så idag har jag varit på spirometri testen, hon tog även EKG och så ska jag imorgon iväg till lab och ta en massa nya prover, lämna blod och avföringsprover. Sedan ska jag få en remiss till en kirurg, fast jag vet inte riktigt vad jag ska göra där ännu... Det visar sig nog.

Nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra om jag ska träna eller om jag ska vila. Jag har försökt att söka på nätet för att få lite tips på hur man ska göra. Den ena säger att man visst kan träna om man orkar, medans nästa råd är att man bör undvika träning då kroppen kan slitas rätt hårt av den. Hjärtat måste ju picka på som bara den för att försöka att pumpa ut det blod som musklerna kräver.

Ikväll lägger jag mig på soffan och funderar på hur jag ska göra, och ser fram mot bloddoping känslan när det vänder...

12 kommentarer:

 1. Det verkar vara ganska vanligt med för låga blodvärden bland hårt tränande tycker jag. Är ju ändå bra att du får svar på varför utvecklingen inte gått som du tänkt. Hoppas du får bukt på alla värden!

  SvaraRadera
 2. SNÄLLA ingen träning innan du fått svar på proverna, slit inte på kroppen i onödan. Och några dagar/en vecka vad gör det - tänk långsiktigt.

  Kram "mamma" Marie

  SvaraRadera
 3. Lyssna på mamma Marie...du dör nog inte ens av leda om du skulle ta och vila lite extra...läs en bok-hög eller två...:)

  SvaraRadera
 4. Lyssna på mamma Marie...du dör nog inte ens av leda om du skulle ta och vila lite extra...läs en bok-hög eller två...:)

  SvaraRadera
 5. Sofia-> Jo, jag har förstått att det förekommer. Hoppas att orsaken är att jag helt enkelt har tränat hårdare än jag gjort tidigare så att det inte är något annan som spökar.

  Marie -> Jag ska ut ikväll eller imorgon på ett gå/jogga pass, känner att jag måste göra något, ska ju tävla på lördag :-). Hela 4.4 km i nedförsbacke ska jag göra, sen blir det kräftskiva. Tror inte det är så skadligt.

  Mia-> Jag lyssnar, tar det väldigt lungt och däremellan så hugger jag tag i en av böckerna jag lånat av dig för en skönt lässtund i soffan.

  SvaraRadera
 6. Även om det inte är kul med anemi är det skönt att få en förklaring. Skynda långsamt nu. Ta det lugnt!! Helena

  SvaraRadera
 7. Skönt med en diagnos.
  Bara äta massa järn rik mat, t ex all dill under kräftskivan.

  Sköt om dig!
  Kram Mats

  SvaraRadera
 8. Helena -> Ja nu har jag fått förklaringen till varför min träning inte biter, så nu återstår bara att få reda på varför jag har fått så kraftig blodbrist. Utredning pågår.


  Mats -> Har käkat blodpudding i tre dagar, kanske hjälper..

  SvaraRadera
 9. Nästan alla kvinnor jag känner som löptränar behöver järntillskott. Själv knaprar jag Hemofer som om det vore lördagsgodis. Jag menar, järnet hjälper ju syret att nå musklerna och det är ju det man vill!

  SvaraRadera
 10. Sant n'batha. Det får jag nog lov att göra, fast jag tror att jag i nuläget behöver rätt starka prylar för att komma på fötter. Det har gått lite för långt.

  Hoppas jag får någon riktig dunderkur till att börja med, sen får jag nog knapra järntabletter i parti och minut :-)

  SvaraRadera
 11. Kanske man borde införa blodpudding på menyn en gång i veckan... jag äter aldig järntillskott, men borde man alltså det?

  SvaraRadera
 12. Snorkfröken-> Jag vet inte riktigt, men jag tror nog att jag kommer att lägga in blodpudden ungefär en gång i veckan. Kan ju inte vara fel i alla fall. Vad beträffar järntabletter så avvaktar jag tills jag har fått svar på alla prover och blivit ordninerad kosttillskott om det blir så.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Profillänk på Facebook

Carina Boréns Facebook-profil