Sidor

lördag, juni 6

Första testet

Idag börjar en ny era i mitt träningsliv, inte så att jag kanske kommer att träna mycket mycket mer än jag gjort tidigare, men jag kommer att träna mer strukturerat och fokuserat. 

Jag har idag varit till Sport Support Center och gjort min första laktattest. Förhoppningen är att jag med deras hjälp kommer att kunna träna på ett för mig mer anpassat sätt. Det innebär bland annat att jag kommer att veta vilka pulsintervaller och vilka tempo som olika typer av min träning kommer att utföras på. Jag kommer också att få möjlighet till mer direkt stöd och hjälp genom att min träning kommer att kunna följas och diskuteras tillsammans med dem. Ett jättespännande samarbete kommer med andra ord att påbörjas. Under närmsta halvåret kommer jag att genomföra ytterligare tre tester för att kunna fortsätta att anpassa min träning vartefter jag förhoppningsvis utvecklas. 

Genomförande av testet
Passet började med att jag värmde upp i ca två kilometer i ett tempo mellan 7.00 och 7.30 min/km. Vi hade lite strul med pulsbandet, jag har inte använt ett hårt pulsband tidigare så det berodde nog på att jag satte det lite fel. Efter lite justerande av pulsbandet så fick vi till sist en stabli puls. Under uppvärmningen så hade jag en puls på runt 120. Det är verkligen stor skillnad på pulsen nu mot för något år sedan, den är markant lägre vid högre tempon. 

Då uppvärmningen var klar så började själva testet. Vi började med tempo 7.30, ökade en halv minut för vaje intervall och slutade vid 5.30. Varje intervall löptes i 4 minuter och däremellan så togs ett blodprov och pulsen noterades. Dagens test är ett startläge över de närmsta sex månaderna och visar i vilka pulsintervall och i vilka temon som jag ska bedriva min träning. Jag fick även lite kommentarar om mitt löpsteg, vilket enligt Christer var mycket ekonomiskt och bra, med andra ord långdistanser är helt rätt för min del.

Nedan tabell över fredagens test:

Träningsplanering
Jag kommer att få träningsprogram som är utformat för mig under slutet av helgen eller i början av nästa vecka. Men det vi pratade om var ett upplägg som ser ut ungefär så här, självklart med vissa variationer.
 • NMT träning två gånger i veckan, måndagar och fredagar.
 • Minst ett pass i veckan ska vara mellan 30 och60 minuter långt och ska ligga runt 6.00 temo
 • Ett pass intervaller. Intervallerna ska hellre vara snabba än många. Tempot som jag ska hålla i intervallerna är mellan 5.00 och 6.00 minuter/km
 • Ett långpass i veckan, minst 90 minuter och det ska ligga i temo 6.30 till 7.30 och snittpulsen då ska ej överstiga 140 slag/minut.

Tidigare laktattest jämfört med dagens.
Tabell över de två tidigare testerna på lactlab tillsammans med gårdagens test. Dessa tester gjordes på ett annat sätt och är kanske inte direkt jämförbara med dagens. Det var ingen uppvärmning innan alls, och så körde jag 2.5 minuter/intervall istället för 4 minuter. Slänger in tabellerna här som lite kuriosa...

4 kommentarer:

 1. Kul att läsa om din träning. Jag kände suget att springa lopp när jag läste din text om marathon. Jättegrattis!

  SvaraRadera
 2. Hej Agatha!!
  Jag har själv enormt många inspirationskällor inom löpningen så det är jättekul att kunna inspirera någon annan. Det är kul att springa lopp!! Go girl!
  Lästa att du sprang vårruset på 28 minuter, grymt bra!!

  SvaraRadera
 3. Hej Carina!! Nu har jag lagt till dig på Bloglovin för att inte missa din utveckling och fler häftiga berättelser som den om maran :D

  Låter som läge att köra långpass ihop någon gång, helt rätt tempo :-)

  Vad sa Christer om din maratid förresten? Han tyckte antagligen att du också borde kunna dra på, eller?

  SvaraRadera
 4. Hej Fredrika!!

  Vad trevligt med lite läsare på bloggen, det uppskattar jag verkligen!! Läser din blogg regelbundet med massor med behållning!

  Härligt att du kan tänka dig att springa såååå långsama långpass. Jag springer hemskt gärna med dig. Då kan man utbyta lite tips på nya roliga sträckningar också.

  Enligt Christer så skulle jag lätt kunna hålla 6.30 tempo. I princip sa han att jag skulle kunna hålla på i 6.30 tempo hur länge som helst. Vilket innebär att jag absolut skulle kunnat dra på i ett högre tempo än det jag snittade på, 7.06. Borde kanske kunnat snitta på åtminstone 6.40.

  Fast till maran nästa år har jag nog förhoppningar på ett betydligt snabbare tempo än så!!!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Profillänk på Facebook

Carina Boréns Facebook-profil