Sidor

söndag, december 5

Pulsanalys – 90% av max – hur länge?

Jag tycker att jag har så oerhört tungt att hänga med på passen på TSM. Eller tungt föresten, det är nog en underdrift. Jag orkar ju inte ens hänga på hela passet utan är gång på gång tvungen att bryta.

JAG VET!!! Jag kan springa med en långsammare grupp, jag BORDE kanske springa med en långsammare grupp. Vad vet jag!! Jag bara känner att jag inte vill, jag vill verkligen KUNNA springa med 4-timmars gruppen. Idag var det 12 kilometer som stod på schemat och vi skulle springa den fina rundan ut på södra Djurgården. 4-timmars gruppen var idag indelat i tre grupper och jag sprang i den första av dessa. Jag pallade med att springa ungefär fem kilometer sen sackade jag lite till grupp 2 och sen till grupp 3 och efter knappa åtta kilometer så fanns det inte något mer att ta så då tappade jag gruppen helt. Jag sänkte farten rätt rejält och joggade tillbaka till Stadion där jag hämtade upp Marie för att jogga hem tillsammans.

Nu när jag kom hem så tog jag mig lite tid att analysera passet, kollade tempo och puls och undrar nu om jag helt enkelt pressar mig lite för hårt. Det kanske är så att det inte är jag som har taskigt pannben och inte kan bita ihop, det kanske helt enkelt är så att ansträngningsgraden är så pass hög att det skulle bli tungt även MED bra pannben.

Så här ser pulskurvan och tempokurvan ut för dagens pass.

image

image
Det man kan se är att redan vid tre kilometer så är pulsen hög, vid ett par tillfällen är den uppe på runt 167 bpm. Efter fem kilometer så är den uppe där igen och går inte ner. Jag ligger alltså fram till då jag släpper gruppen helt vid runt åtta kilometer på en puls runt 166 bpm. Min maxpuls ligger runt 184 vilket innebär att jag i tre kilometer låg på en puls runt 90% av max.

Passet i siffror
Distans: 20.21 km
Tid: 2h 20 min
Tempo: 6.57 min/km
Puls: medel 150, max 168

Jag skulle bli jätteglad om någon har åsikter och analyser!

32 kommentarer:

  1. jag är absolut ingen expert - och jag tror du vet svaret redan. ;) långpass i hög puls är väl aldrig riktigt att rekommendera i träningssyfte. det låter hur jobbigt som helst! om man ska pulsträna finns det förmodligen (och du vet dem säkert) rekommendationer på pulszoner som man ska ligga inom. sedan förstår jag också att det är SKITTRIST att träna inom dem om man inte tycker att det går tillräckligt fort...

    många kramar till dig!!

    SvaraRadera
  2. det skulle vara lugn distans idag och du springer på tröskelpulsen eller tom över den. Det är inte meningen, utan fu får nog välja en grupp, så att det även för dig blir lugn distans, när det står så i programmet. Kvalitet / tröskel kan du köra under veckan och på kortare distans.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att du vet vad jag tycker.

    Min puls låg runt 126.... Jag har bara aningens högre maxpuls än dig

    Kram

    SvaraRadera
  4. Träningsglädje -> Tanken var ju att fram till dess att passen blir lite längre så var min tanke att ta dessa pass som snabbdistanspass. Och ibland undrar jag hur mycket som är hjärnspöken och hur mycket som verkligen är riktig trötthet. Därav mina tankar kring om man borde fixa att springa några kilometer med 90% av maxpulsen. Sen visst är det så, man har tankar att man BORDE kunna, sen är det så många som påpekar för mig att jag ju borde vara snabbare, till sist tror man liksom på det :) tills man överbevisar sig själv...

    Många kramar tillbaka till dig rara!!


    Liverun -> Som jag skrev till Sara ovan så tänkte jag att 12km inte är så långt utan att jag tänkte att jag skulle kunna ta det som ett snabbdistanspass. Fast det funkade inte... då fick jag tankarna att "hur länge BORDE man kunna ligga på den pulsnivån". Är jag för vek som inte fixar eller är det faktiskt så att man faktiskt SKA bli så där himla trött. Ja du förstår! Kram kompis P!



    Marie -> Nä, det vet jag inte, menar du att jag ska springa i 5-timmars gruppen? I så fall är svaret nej :). Vi får nog prata lite igen ;). Tråkigt va!!
    Kram bästa Marie!!!

    SvaraRadera
  5. Nähe då får jag tala högre nästa gång :)

    svar nej jag vill inte ha dig i 5 timmarsgruppen.

    Vi hörs igen helt enkelt :D

    SvaraRadera
  6. Det är tungt att springa i snömodd
    och på is på vintern då tom löpare
    som Clarre (TSM) tappar 2 minuter
    på kort distans i Bore Cup i Bälinge
    jämfört med barmark,så om du inte springer
    med terrängspikskor/Icebugs som sliter hårt
    på vaderna får du inte något bra löpsteg
    och ca 20 slag högre puls för samma fart
    (på vintern bör man korta löpsteget och öka kadensen inte bara i uppförs- och nedförsbackar så om du har en kadens lägre än ca 92/107
    (snitt/max) och steglängd längre än 104 cm bör du korta av stegen och öka kadensen) ...

    Det går att komma långt med pannben då jag
    redan från start av 15km med 3:30 idag kände av
    svaga höftböjare (snittpuls 166,snittfart 5:30min/km),jag har tidigare genomfört
    halvmarathon med usel kondition och hög puls
    (190+ i snittpuls) på 1:47 och Stockholm marathon på 4:09 med stukad fot, så "pain is inevitable suffering is optional" som mantrat är för de japanska elitlöparna (se Haruku Makari,"What I think about when I think about running")...

    Om du vill står erbjudandet om löpskolning på
    t ex ett IF Linneapass kvar för att se om det
    inte går att få dig att springa lite fortare,
    så du kan i så fall höra av dig via email... :-)

    Hans E/IF Linnea

    SvaraRadera
  7. Hur brukar pulsen ligga då? Var den högre än normalt idag? Isf har du kanske en förkylning el liknande på gång.

    Hade du gjort tröskeltest? (med laktatnivåtester alltså) Var låg isf tröskeln? Om tröskeln ligger såpass högt så är det väl kanske realistiskt att du ligger där. Hur var känslan i kroppen? motsvarar den pulsen? (dvs mycket ansträngande)

    Många frågor här :)

    SvaraRadera
  8. Från TSM 4 timmars gruppen på facebook...

    Då var första distanspasset avklarat. Vi ledare konstaterade att tempot bitvis blev lite för högt, vi skärper till oss nästa vecka. Total snittet var dock bra men det var ganska tufft bitvis...

    Men självklart tycker jag att det är trevligt om jag får sällskap i 4:15 gruppen! Kämpa på med kvalitetspassen i veckan tror mer på kort och fort än långt och länge - jag hänger gärna på!
    Kram Christina

    SvaraRadera
  9. Som flera påpekat så har du svaret själv redan. Tröskel i 12km är tufft. Dessutom "bestämmer" du ju inte själv utan drivs hela tiden på.Börja med 20 min. och bygg sen på. kör själv efter DIN puls. Risken är att om du ligger och pressar så där så tror jag att du kommer att antingen tröttna, bli sjuk eller skadad. KRAM

    SvaraRadera
  10. Nu är jag inte (heller) någon expert, men tänkte tycka lite ändå. 90% av maxpuls låter väldigt högt, även för ett snabbdistanspass på 12 kilometer. Och i det här läget, december, tycker jag det är bättre att genomföra långpassen, även om de går långsammare än tänkt, än att springa snabbdistans på 12 långa kilometer. Så jag skulle nog rekommendera att försöka fullfölja långpassen, även om de går i lägre fart än tänkt. Med lång tid kvar till maran är det viktigare att vara ute tillräckligt lång tid än att springa långpassen tillräckligt fort.

    Om det nu också gick fortare än tänkt i er TSM-grupp trots att underlaget inte var det bästa är det ju inte så konstigt om ansträngningen blev onormalt hög.

    SvaraRadera
  11. Minns jag fel om du gjorde test på ngt testcenter för att se laktatnivåer och tempon du skulle springa i? Annars kanske det kunde vara något för att få hjälp att få struktur kring tempon osv. 90% låter galet jobbigt

    SvaraRadera
  12. Tack alla för era tankar och åsikter, det var väldigt värdefullt för mig att ta del av era tankar. Jag ska verkligen ta dessa i beaktande när jag fortsätter min resa mot nya mål. Kanske att jag borde ta hjälp av en coach....


    Marie -> Ja, kanske det :), vi hörs!

    Hans E -> Visst är det tungt på vintern, kallt och moddigt som gör det tyngre på alla sätt och vis. Vad beträffar mitt löpsteg så vet jag inte hur det är. Jag tror att jag har ett rätt bra löpsteg och framför allt så vet jag att jag inte tar långa steg. Dina räkneexempel är inte riktigt applicerbara på mig tror jag då dessa beräkningar ger ett tempo av mellan 4.30 och 5.13, långt ifrån det tempo jag har på mina pass. Men jag ska prova att springa lite med musik till en viss bpm för att kolla detta. Ännu en gång tack för erbjudandet om löpskolning, jag har din email och mailar dig om det blir aktuellt. Känns som något att ta tag i till våren.

    Andréa -> Pulsen brukar/ska ligga lägre. Långpass ska jag väl helst köra under 150bpm, snabbdistanser upp till 165 och intervaller över, ungefär tror jag. Jag har ju gjort laktattester vid ett flertal tillfällen så jag har rätt god koll på just dessa. Min fundering var nog snarare om man inte BORDE kunna ligga på en puls av 90% under några kilometer, eller om det verkligen ÄR för tufft. passet igår var ju galet tufft, jag slet rätt ont. Min naiva tanke var ju att jag skulle kunna köra dessa pass som snabbdistanser, fast sträckan kanske är lite väl lång.

    Christina -> Intressant, då var det lite extra tufft igår med andra ord. Jag såg att 4.15 gruppen hade snittat 6.40, dvs 20s under tänkt tempo, vi låg 10s under tänkt tempo i 4-timmarsgruppen. Tempot borde kanske ha varit ytterligare lit lägre även i den gruppen. Vi får se hur jag gör till nästa vecka. Ska verkligen ta alla synpunkter, åsikter och kommentarer jag fått överallt i beaktande innan jag tar beslutet. Får se om vi får sällis på söndag. Kram!!

    Ingmarie -> Ja, jag kanske inte är riktigt där att kunna köra så pass långa snabbdistanspass. Jag var kanske lite väl naiv. Och visst har du rätt, man följer ju tempot i gruppen, fast det är ju det som också är lite bra med just den här typen av gruppträning att man kör på fast man är lite trött. Fast skadad eller sjuk är ju det sista jag vill bli just nu!! Jag ska tänka om, tänka rätt så får jag se vad som blir resultatet av det. Kram!!

    Snabba Fötter -> Välkommen hit!! Expert och expert allt är relativt, men en väldigt duktig löpare med stor kunskap det är du!! I och för sig så fullföljer jag långpassen, fast med den senare delen i ett mycket lägre tempo. I går blev det ju 20km totalt, ett helt ok långpass. Innan maran i juni nästa år så har jag ju TEC som jag ska springa i april så det är väl till dess som jag behöver få upp längden på mina pass. Jag kände ju att det var lite tungt i går men tänkte väl ändå att jag skulle orka hänga med 4-timmarsgruppen. Men det gick ju inte och när jag kom hem så fick jag ju svaret. Men i min naivitet så tänker jag att man kanske borde fixa att springa med hög puls lite längre än tre kilometer, men det kanske där min smärtgräns går.

    RosaMilton -> Nä du minns inte fel, det stämmer att jag har gjort laktattester. Tänkte som sagt bara att jag kanske borde orkat igår vilket jag inte gjorde. Att ligga och pressa på 90% av puls kanske inte är något för amatörer ;)

    SvaraRadera
  13. Började du direkt i snabbt tempo eller hade du någon slags uppvärmning innan?
    Att köra snabbdistans i 12 km låter långt i mina öron. Kör som Ingmarie skriver. Börja med 15-20 min och sen bygg på.

    Men som svar på din fråga: ett millopp ligger oftast på eller strax över 90%, så ja, det ska gå men är en träningssak. Det är inte lätt att våga och sen orka köra så hårt.

    En iten tumregel (som varierar efter idivid)
    tröskelfart ~10 s långsammare än milfart per kilometer

    SvaraRadera
  14. Skit i pulsen. Puls är en rätt dålig indikator på träningsbelastning, även inom samma individ. Vid jämförelser mellan olika individer blir det ännu sämre. För en elitlöpare som har sin mjölksyratröskel på 93 % av maxpuls, och ett tröskeltempo på 3:30/km, så är 12km snabbdistans (43-44 min) på 90 % av maxpuls en baggis. För Motionär-Pär som har mjölksyratröskel på 85 % av maxpuls (5:20/km) blir 12km snabbdistans (~65 min) på 90 % av maxpuls ett ogenomförbart helvete

    SvaraRadera
  15. Ha inte för många negativa tankar nu. Det är bara någon vecka sen du sprang ett marathon i Hammarbybacken. Om du tillåter din kropp att protestera en söndag när det är halt och modigt, så är jag övertygad att den bjuder tillbaka nästa söndag.
    Kram
    Anders Ö

    SvaraRadera
  16. skrev ett inlägg på min blogg med inspiration av detta. Inget svar på frågan, mer filosofiskt...

    Hans E: varför sliter ice bugs:en mer?

    SvaraRadera
  17. Ellinor -> Ja, de två första kilometrarna gick i lite lugnare tempo så lite uppvärmning var det.

    Jag blir så kluven. Det snabbaste jag sprungit milen på hittills är 58.30 (två år sedan) vilket ju skulle innebära att mitt tröskeltempo skulle ligga på runt 5.50 kanske. Fast då det var ett tag sedan jag sprang milen så vet jag inte riktigt var jag ligger idag. Låter liksom lite långsamt... Samtidigt så kanske det inte är söndagarna som ska gå i det tempot. Fast som jag skrev tidigare, jag trodde lite naivt att jag skulle kunna...

    Frida -> Välkommen hit!! Fast är det inte tvärtom att pulsen är en väldigt bra indikator!! Bara att den är olika för olika personer. Fast jag förstår din poäng, jag är helt enkelt "Motionär-Pär" ;) som kanske inte tränat upp sig tillräckligt för att palla den höga pulsen under en längre tid. Som många här skriver, längden på tröskelpass ska kanske ökas på successivt. 20 minuter idag är kanske 60 minuter till våren...

    Anders Ö -> Välkommen hit även du!! Det är två veckor sen RBT-maran så jag borde ha återhämtat mig efter den tycker jag. Och visst är det halt och moddigt, fast det är det ju för alla. Fast jag tror det är lite olika kapacitet på oss i 4-timmarsgruppen. Sprang bredvid en tjej igår som gör 45 på milen... Hon har mer marginal än vad jag har. Men jag hoppas att du har rätt och kroppen visas sig från sin bästa sida nästa vecka :) Kram!!

    Karin -> Läste inlägget och jag förstår precis vad du är ute efter. OM jag vill springa långt och fort i vår (TEC) så behöver jag öva på det. Visst är det så, jag måste ju lära min kropp att springa i ett högre tempo. Jag kan inte bara köra långpass i 7.00 tempo och sen förvänta mig att kroppen fixar att springa tävling långt i 6.00 tempo. Fast å andra sidan så: tävling är tävling och träning är träning. Det får man inte heller glömma.

    SvaraRadera
  18. Jag menade alltså att det eventuellt kunde vara realistiskt att ligga så högt under ett snabbdistanspass, inte under ett långpass :)

    men ok, den brukar alltså ligga lägre under samma tempo. då låter det ju lite oroväckande. OM det inte blev någon direkt uppvärmning så KAN ju det ha spelat in, men icke uppvärmning är ju inte heller så bra :(

    SvaraRadera
  19. Eftersom jag är för lat för att skriva själv så är jag glad att mina vän Micke skrivit en liten opretentiös text om konditionsträning i tidningen Svensk Idrottsforskning (fullängd här)
    http://gih.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:327536

    "Mitt i allra högsta grad personliga tips är att vi i framtiden kommer att få se att pendeln slår från pulsbaserad träning och istället mot belastningsbaserad träning, det vill säga löphastighet, watt på cykeln eller liknande, i de
    idrotter där det är möjligt. Anledningen till det är att pulsen, utan att något är konstigt eller fel, kan variera över tio slag mellan olika pass på samma submaximala belastning. Det är på grund av skillnader i parametrar som
    temperatur, vätskestatus och stressnivå (till exempel orsakat av tidigare intervaller). Prestationsförmågan kan i de olika fallen ändå vara i det närmaste identisk."

    Om du vill springa snabbdistans med 4 tim-gruppen så stressar du antagligen upp dig, och 90% på klockan kanske ändå motsvarar ett tempo/belastning på kroppen på 88%. Och vips blir det fysiskt möjligt för dig att hänga med gruppen, om du bara hade låtit bli att stirra på klockan och/eller trigga upp negativa bryttankar i huvudet. Det är alltså bara ett förslag. Det kan ju givetvis faktiskt vara så att du inte är tillräckligt bra löpare för att springa i den där gruppen, omöjligt för mig att säga. Men det är inte omöjligt att springa 12km på 90% av maxpuls. För egen del skulle jag troligen klara av det ganska enkelt. Initialt kommer pulsen kanske inte enda upp på "tröskelnivå" men under 12km får man så pass mycket kardiovaskulär drift att snittet gärna hamnar en bit _över_ 90%. Fast det bryr jag mig inte om eftersom jag inte styr ett sånt pass efter puls, utan tränar på olika tempon. Pulsen får göra som den vill, jag är inte så orolig över att hjärtat plötsligt skulle behöva min viljemässiga styrning för att hålla liv i kroppen.

    SvaraRadera
  20. Om du hade ett bra löpsteg skulle du
    tillhöra den lilla skara på 10 som gör SUB27
    på 10km som utgörs av 9 kenyaner och 1
    amerikan (Chris Solinsky),så jag utgår
    ifrån att du i likhet med mig INTE har
    ett helt optimalt löpsteg...

    Jag springer alla mina löppass och
    löptävlingar med fotpod och pulsklocka så jag vet hyfsat väl när jag tappar i kadens,fotlängd
    och puls så för att ge några exempel så att du
    inte tror att hög kadens och låg steglängd
    ger en viss fart och puls:

    Stockholm Marathon 2010
    4:09:36
    Snittpuls:163
    Maxpuls:179
    Snittkadens:93
    Maxkadens:107 (2xVästerbron med korta steg)
    Snittsteglängd:90 cm (tappar rejält i steglängd
    och fart på andra varvet)

    Bålsta halvmarathon 2010
    1:37:13
    Snittpuls:150
    Maxpuls:171 (inte så många branta backar)
    Snittkadens:92
    Maxkadens:107 (i uppförsbackar)
    Snittsteglängd:104 cm

    Hälsoloppet 2010
    43:38
    Snittpuls:170
    Maxpuls:182 (i slutspurten)
    Snittkadens:92
    Maxkadens:107 (i slutspurt på plant underlag
    med många korta steg)
    Snittsteglängd:130 cm

    Enligt mig är ett minimum för OK löpsteg
    minst 92 i kadens(Enligt Gordon Pirie,se "Running fast and injury free" här:

    http://speedendurance.com/2009/09/22/running-fast-and-injury-free-by-gordon-pirie/

    är en optimal kadens mellan 180-250 för båda
    benen (90-125 i kadens per ben) då jag inte
    har sprungit SUB45 på milen med lägre kadens
    och har uppenbara problem med mitt löpsteg med lägre kadens än 92...

    Hans Eriksson/IF Linnea

    PS Vad beträffar pulsen brukar jag försöka
    optimera den innan jag springer för att se att vilopulsen ligger under 50,så om den är högre än 50 behöver
    jag fylla på med vatten i musklerna genom att dricka vatten alternativt gå på toaletten innan...
    DS

    SvaraRadera
  21. Hej!
    Mitt bästa tips är att du googlar fram följande dokument:
    Hadds approach to Distance Training

    Han analyserar puls kontra mjölksyratröskel, och lär ut hur man kan öka sin mjölksyratröskel - - dvs lära sig at springa på högre puls utan att bli "för trött" av det!

    Ett jättebra dokument som jag själv tänker dra nytta av -hoppas jag- då jag skall genomföra min första mara i maj.
    /Paul Ramén (Fr Funbeat)

    SvaraRadera
  22. Okej nu ska vi se. För att optimera pulsen med hjälpa av ordentlig vätskebalans så bör man dricka minst 8-10 dl vatten i nära anslutning till träningspasset. Detta vatten ska drickas med benen i höglägen, eftersom det annars kan ansamlas i vaderna och det vill vi ju inte - vaderna ska vara smala och lätta för att den bästa löpekonomin ska uppkomma. Dessutom kommer tunga vader att göra det svårare att accelerera kraften vilket ger ett långt och klumpigt steg, vilket missgynnar en hög stegfrekvens. Efter att vattnet intagit med benen i högläge måste givetvis flödet strypas, och därför ska stödstrumporna sättas på medan benen fortfarande är ovanför hjärthöjd. På så sätt får vi både ett volymiöst blodflöde som är koncentrerat till hjärttrakten, och smala lätta vader. Lycka till med arbetet för ett bra löpsteg låg puls och sub27 på milen. För övrigt är det 31 personer som gjort sub27 på milen, och medelvikten på dessa är 55,6 kg. Därför kan det vara en bra idé att skippa drickandet när man försöker persa, eftersom lätt = bra.

    SvaraRadera
  23. Om någon undrar så kommer siffrorna 31 och 55.6 kg från Science of Sport från maj 2010 och alla löpare där kommer inte från Kenya då det finns några från Etiopien,Eritrea,Uganda,Marocco
    ,men bara en lite tyngre (73 kg) amerikan,
    så Frida har rätt att det nu är fler än 10
    som har gjort SUB27...

    (Källa:
    http://dailyrunningtips.com/training/chris-solinsky-training-regimen-work-out/

    och

    http://www.sportsscientists.com/2010/05/sub-27-10km-limit-exclusive-club.html
    )

    Om man läser Gordon Piries "Running fast and injury free" (finns som gratis PDF-fil,se ovan)
    så kan man läsa hur Bannister coachades av
    sin coach med harar,som Gordon Pirie skriver tränades upp av hans coach,till att krossa drömmilens 4 minuter per mile (se gärna filmen "Triumfens ögonblick" med Vangelis Titles som ledmotiv) och att därefter flera andra såg att det var möjligt att gå under denna gräns då andra hade gjort det...

    Ett mycket senare exempel på att det går att
    nå en viss gräns när man tror att det är möjligt beskrivs av Rubin McRae (SUB 14 på 5000 meter)
    här:

    http://marathonchallenge.runnersworld.se/blogs/marathonchallenge/rubrik-maste-anges-82.htm

    Appropå vikt kan jag för övrigt nämna att jag väger ca 3 kilo mindre än Chris Solinsky,
    men att mina svaga löpmuskler och min usla
    löpteknik gör att jag inte ens är i närheten av SUB27 på milen,så jag har själv lite att jobba på... :-)

    Hans E/IF Linnea

    SvaraRadera
  24. Oj, tack alla för oerhört intressanta resultat, siffor och länkar, nu har jag hur mycket som helst att läsa och ta del av, jag som älskar siffror!!

    Andréa -> Sant, även fast jag inte egentligen vill så kommer det nog bli så att jag går ner i tempogrupp på söndagarna. Speciellt nu när jag kommer att få grym kvalitetsträning i och med träningarna med Runners Swedan som jag började med idag :)

    Frida -> Intressant. Men som jag tror, den stora skillnaden mellan att köra pulsbaserat och att köra belastningsbaserat är det är lättare att gå efter något faktiskt, som en puls, svart på vitt. Jag kommer troligtvis att gå ner i grupp nu när det är lite tungt underlag och sen byta upp mig lite senare igen.

    Hans -> Jag sa inte att jag har ett optimalt löpsteg:), bara att jag inte tar så stora steg och att jag tror jag har en rätt ok frekvens. Inte samma som optimalt löpsteg :) Intressanta jämförelser du gör där. Men som sagt jag ska ut och köra med musik där jag vet BPM för att testa, kan ju vara kul att veta faktiskt.

    Paul -> Hej, välkommen hit!! tack för artikeln, jag har inte läst den men kommer absolut att göra det. Jag älskar att nörda ner mig i löptekniska artiklar.

    Frida -> haha, det där ska jag testa och jämför med ett pass då jag inte gör det. Sitta och hälla i mig en liter vatten med benen i högläge, helt underbart!!

    Hans -> Tack för ännu mer läsvärt!! Vilka efterforskningar du har gjort! Här får jag lära mig massor. TACK!
    Det finns verklgen en rik flora därute med intressant läsning för oss löpare. Jag har faktiskt inte sett filmen "Triumfens ögonblick", måste se den så jag vet vad alla pratar om.

    SvaraRadera
  25. Haha, ja ;)
    Men ärligt så kan du faktiskt testa och utvärdera kroppen vid några olika situationer, ex. på bestämd belastning (springer du på löpband ibland? Om du tränar på samma band kan du få en hyfsad styrning och upprepning av belastning)
    Om du har möjlighet så välj ett tempo, kring vad du tror är tröskel, och kör på det i ca. 15min. Saker som kommer kunna påverka är; temp. i rummet, klädsel, vätskestatus, tid i månaden (hormonnivå), externa stressfaktorer (jobbet, julen, annat), kaffekonsumtion, högtryck/lågtryck, glykogennivåer, hm.. mm.
    Om du bara pallar att köra samma likadana 15 min vid två-tre tillfällen, så skulle jag testa följande:
    Gång 1: morgonpass, 2 koppar kaffe, ingen eller lätt frukost isåfall så nära inpå passet som du klarar utan håll, "relativt mycket" kläder (ex. trekvarts-tights, tjockare t-shirt), tyngsta löpskorna du har, stressa gärna upp dig och stör dig på allt i din omgivning (:-)
    Gång 2: morgon/förmiddagspass, lagom frukost ca 2-3 tim före träning, drick ordentligt vid uppvaknandet men håll ner på kaffet, tunnaste möjliga kläder, lättaste skorna, lugn och fin i sinnet.
    Gång 3: kvällspass, normala dagsrutiner, normala träningsrutiner (klädsel mm)
    Om jag gissar tror jag att du på 15min med samma belastning på samma löpband kan uppleva ca 10 slag diff i snittpuls på ovanstående situationer.

    SvaraRadera
  26. Frida -> Ja, jag kanske ska ta och göra det, det är ju intressant att lära sig hur kroppen verkligen fungerar. Ett lagom test att göra under julhelgen när det finns både julstress och jullugn att jobba med:).

    Tack för tipset!! Kommer säkerligen att blogga om det framåt julen :).

    Spännande!!!

    SvaraRadera
  27. Carina: Du har fått många kloka åsikter, jag kan bara instämma med Ellinors som jag tycker var väldigt klok. Själv springer jag alltid millopp runt 90 % av max men det är ju lopp, och en helt annan sak än ett distanspass. Visst kan du springa och träna kring 90% men inte nu på säsongen och på så lång sträcka redan. Tugga taggtråd och när det är "allvar" då kommer du ockspå kunna kämpa på uppe på den nivån, det är jag säker på!

    SvaraRadera
  28. Sofy -> Ja, jag har fått oerhört många kloka svar här i tråden vilket gör mig jätteglad!! Efter att ha läst och tagit del av allt här så tänkte jag att: Ett lagom utmanande mål kanske kan vara att försöka köra premiärmilen i vår riktigt tufft. Där kanske det är lagom att klara av att ligga på den höga ansträningningsnivån under en helt mil :). Spännande mål!!

    SvaraRadera
  29. Hellο Therе. I found youг blog uѕing
    mѕn. This іs an eхtremely well written aгtіclе.
    I'll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll ceгtainly retuгn.
    Visit my web blog - Xbox1 Adaptor

    SvaraRadera
  30. xbox720 to the left, xbox360 to the rіght, Xbox360 inside, Xbox1 outside = Mutually Beneficial Situation!
    lmao
    Feel free to visit my homepage :: Nintendo WiiU

    SvaraRadera
  31. Dеt аngår också dig när det bгіnner i grаnnens gameсube :)
    Feel free to visit my web blog ... Microsoft Xbox 720

    SvaraRadera
  32. Peoρlе who hаve Xbox 720-headѕ ωіll often have lаrge tongues lmao
    Also see my page > Sony PSP 3000 Battery

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Profillänk på Facebook

Carina Boréns Facebook-profil