Sidor

tisdag, oktober 13

Spring i benen!!

Efter tre dagar av ofrivilligt träningsuppehåll så kunde jag idag äntligen knyta på mig skorna och ge mig ut i den kyliga höstluften för ett härligt löppass. Passet som idag bestod av löpekonomi/snabbpass gick långt över förväntan och jag blir fortfarande så där barnsligt lycklig när jag märker att benen och huvudet är enat.

image_0001 Passet idag skulle som sagt vara ett snabbdistanspass eller löpekonomi som det står på den planering som jag har fått från Skogen. Jag gjorde som förra gången jag körde den här typen av pass, jag delade upp passet i olika pulszoner enligt de zoner som jag också fått från Skogen.

Första delen bestod av tio minuters uppvärmning i zon 1, vilket innebär löpning med en puls under 130. Det här är verkligen hur lätt som helst, speciellt med tanke på att första dryga kilometern hemifrån består av nedförslut. I slutet av uppvärmningen började pulsen gå upp mot 130 och till och med peakade över någon gång då och då, så när det var dags efter tio minuter att gå över i zon 2 så var övergången helt naturlig.

Del två var sedan att ligga i zon 2 i tolv minuter. Zon 2 innebär löpning med en puls mellan 130 – 150. Det här är lite av en mellanfas innan jag går över i den riktigt snabba delen. Det kändes bra att ligga här och jag blir lika förundrad varje gång jag ligger i den här zonen och inser att det är här jag ska ligga på mina långpass, jag tycker att jag kan hålla en relativt hög fart i zonen. Efter de här ganska lugna tolv minuterna var det då dags för nästa temphöjning.

Del tre innebär löpning i zon 3, vilken innebär att pulsen ska ligga mellan 150 – 165. Här får jag verkligen jobba med att löpa på, jag kan inte ligga och bara “springa lite” utan måste jobba med armarna, med steget, med frånskjutet, tänka på hållningen och andningen, här är det faktiskt ett rätt hårt arbete som krävs för att ligga här och löpa. Jag inser också att jag kan hålla ett rätt högt tempo och ändå hålla mig under 165 i puls. Det går relativt bra den första kvarten sen börjar det kännas rätt jobbigt. Här inser jag att jag får jobba rätt mycket mentalt förutom jobbet att föra kroppen framåt. Tycker att benen börjar kännas rätt tunga och får intala mig att “allt sitter i huvudet, i benen finns det ork”, jag hör både Mia och Staffans tidigare peptalk i huvudet när jag löper på och det för mig framåt och jag kör på hela vägen ända tills dess att de planerade 20 minuterna är avverkade. Och jag är så jäkla nöjd…Fasiken vad stark jag känner mig. Klappar mig själv på axeln, slår av på takten för att gå ner i nästa sekvens.

Nästa sekvens är löpning i zon 2 igen, även nu i 15 minuter och nu som början på nedvarvningen. Det härliga här är att efter den tuffa sekvensen i zon3 så behöver jag inte börja gå, jag slår bara av på tempot och vilar i det, det är framsteg. Jag slår av rätt rejält på tempot och ligger nu närmare 7.00 tempo för att få ner pulsen i zon 2, det tar några minuter innan jag är där. Sen börjar jag att springa mer på känsla och inser efter ett tag att, den känslan faktiskt gör att jag kan ha samma låga puls i tempon strax över 6.00 tempo som strax under 7.00 tempo, då steget i det snabbare tempot blir mer naturligt. Efter dessa 15 minuter i zon 2 är det egentligen dags att gå ner i zon1 men jag känner absolut inget som helst behov i att lägga mig i ett ännu lägre tempo så jag ligger kvar i zon 2 passet ut.

När jag kommer hem och kollar resultatet får jag nästan nypa mig när jag inser att jag har kört över 13 km med ett snittempo på 6.13, det är nästan magiskt!!!

Så här blev passet:

Del tid sträcka puls tempo
zon 1 9.19 min 1.49 120/133 6.16
zon 2 12 min 1,98 147/154 6.04
zon 3 20 3,63 162/168 5.31
zon 2 15 2,23 151/166 6.44
zon 2 24.09 3.87 153/162 6.14
Totalt 81.45 13.14 150/168 6.13

5 kommentarer:

 1. wow, vilken rolig läsning, och grattis till den fina löpningen! efter lunch ska jag springa till mitt jobb och blev så inspirerad att jag kopierar upplägget.lite över 15 km är min sträcka, och utmaningen blir att klara zon 3...

  SvaraRadera
 2. Tack! Gör det, kopiera!! Alltid bra att ha ett "lager" av bra träningspass att utgå ifrån när man ska ut. Lycka till med passet"

  SvaraRadera
 3. Så spännande att följa din utveckling för det är nu den börjar!
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 4. Håller med Cecilia; verkligen kul att läsa om ditt pass och upplägg. Inspirerande - jag ska också kopiera ditt pass igen :)

  SvaraRadera
 5. Marie -> Ja, du nu börjar den verkligen, känns som om allt bara har varit en transportsträcka fram hit. Nu kan jag börjar jobba. Du är snart här du också!!
  Kram!!!

  Snorkis -> Tack!
  Ja kopiera passet, jättekul pass faktiskt. Upplägget gör att jag känner mig väldigt alert och aktiv i löpningen under hela passet. Mycket mer än om man kör samma rakt igenom ett helt pass.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Profillänk på Facebook

Carina Boréns Facebook-profil