Sidor

torsdag, januari 14

Besök hos skogen

Jaha ja, då har jag varit hos Skogen och gjort ännu ett laktattest. Som jag misstänkte så har inte resultaten blivit bättre än sist. Det är inte så underligt i och med att jag inte har kört lika mycket löpning som i höstas på grund av kylan och att kvalitetsträningen nästan har varit helt obefintlig.

Idag så gjorde vi testet på ett litet annat sätt än tidigare så det blir svårt att jämföra direkt med tidigare mätningar. Anledningen till att han gjorde testet på annat sätt var för att han skulle få in siffrorna i ett annat program, Firstbeat, för att kunna se lite andra typer av uppgifter. Förut har vi mätt och ökat tempo i min/km, dvs vi har börjat vid 7.00 min/km och stegat upp 30s per steg upp till 5.00 min/km. Idag använde han istället km/h och vi började med 9km/h (ca 6.40min/km) och fortsatte upp till 12km/h (5.00min/km). Enligt värdena som han fick fram så skulle jag ha kunnat köra ett intervall till, dvs upp till 13km/h, men vad laktatvärdena beträffar så var det tillräckligt med 12km/h. Vi pratade också om att även göra en maxpulstest, men det blir vid ett annat tillfälle. Vad testerna också visade så var det min syreupptagningsförmåga och den låg på ca 4.59l Jag tror det var rätt ok.

Imorgon kommer jag att få mitt nya program som kommer att sträcka sig fram till Portugal och Skövde 6-timmars. Exakt hur programmet kommer att utformas får jag ju se imorgon men jag vet att det kommer att bli rätt blandad träning. Jag kommer troligtvis att köra kvalitetsträning med IF Linnéa på tisdagar. Börja köra lite backträning på löpband inomhus på torsdagar. På helgerna kommer det att bli skidor på lördagen och löpning på söndagen. Jag pratade även med Christer om Insanity-träningen och även den kan jag köra lite av men kanske bara 2-3 pass per vecka. Att köra 6ggr per vecka plus löpträningen är ju inte rimligt, det sliter för mycket på kroppen och passen får inte den verkan som de ska.

Han poängterade vikten av att jag, så fort det blir barmark, ger mig ut och springer i mer obanad terräng, helst ville han att jag skulle ut och springa på lite myrar, om jag hittar någon… Tar tacksamt emot tips om var jag kan hitta dem. Det är flera anledningar till att han vill att jag ger mig ut i terrängen, för det första så bygger det muskler, för det andra så måste jag lära mig att springa obanat och klara av att parera samtidigt som jag håller tempo. Och sist men inte minst så minskar det skaderisken. Det kanske är den viktigaste anledningen. Genom att springa obanat så involveras fler muskelgrupper vilket gör att det inte blir lika enahanda och slitsamt för kroppen. Så fort det blir barmark ska jag också ge mig väg och utmana Hammarbybacken, muskler ska byggas i uppförslöpningen och benen ska vänja sig vid den tuffa belastning som det innebär att springa nerför.

2 kommentarer:

  1. Aha, tack för tipset!! Dessa ska undersökas till våren.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Profillänk på Facebook

Carina Boréns Facebook-profil