Sidor

tisdag, januari 5

Långpass i ett kylslaget Stockholm

Idag var det riktigt kallt, temperaturen visade på strax under –15 grader och att ge sig ut i det här kyliga vädret var inte så lockande. Turligt nog så hade jag bestämt träff med Marie, då drar man sig lite extra för att ställa in.

Jag klädde på mig i stort sett allt jag kunde hitta. Merinoull närmast kroppen, både tröja med hög hals, långkalsonger och strumpor som gick upp till knät var av detta sköna material. Ovanpå långkalsongerna tog jag vinter tightsen som är vindtäta framtill ner mot knät och ovanpå detta ett par Houdini mamelucker, typ tjockare variant. Ovanpå tröjan tog jag sedan två ytterligare tröjor och en löparjacka ytterst. Dubbla mössor, halsduk och tjocka vantar. Sen var jag redo.

Mötte upp Marie vid Preem på Norr mälarstrand efter dryga 6km. Sen så började vi med att springa runt Kungsholmen vidare över gamla stan, Söder mälarstrand och upp mot Tanto via Münchenbacken. Vid Årsta nya tågbro sprang Marie mot pendeltåget och jag fortsatte med en bonusrunda runt Hammarby sjöstad och vidare förbi Hamarby backen och hem.

Marie hade tänkt följa med längre men hade lite för lite kläder på sig så hon vek ner sig lite tidigare, klokt av henne tycker jag. Själv var jag lite bättre rustad. Bitvis när vi sprang så blåste det och då var det alldeles fruktansvärt kallt, det bet bra i kinder och haka vilka var svåra att skydda med kläder.

Idag kände jag att jag hade tankarna på Swiss Alpine under rundan, så fort jag kom till en backa och tyckte att det var aningen jobbigt så intalade jag mig själv att den här backen kommer att kännas som en nedförsbacke under Swiss Alpine eller tycker du den här backen är jobbig så kan du genast avboka SA och det funkade faktiskt. Jag gnetade på och backen liksom suddades ut!!

Passet blev 3 timmar och 15 minuter långt och 24.6 km.

10 kommentarer:

 1. Hahahaha! Exakt så brukar jag tänka när jag gör jobbiga grejer. "Det här och det här kommer att hjälpa mig på lopp x eller y". Bästra strategin ever! Det är därför man har mål, för att palla träningen rent psyiskt ;-)

  SvaraRadera
 2. Wow! Strongt i kylan. På jogg.se diskuteras huruvida det förutom obekvämt även kan vara onyttigt att springa i kyla. Jag följer med intresse, vill gärna ha klartecken på att det är ok att kuta trots kyla (min stackars tunnpälsade dalmatiner håller väl tassarna på motsatsen kan jag tänka. Hans täcke kliar och sticks och då är han hellre inne!) ännu har de inte komit fram till något alls. Men du överlevde ju bevisligen...

  SvaraRadera
 3. Wow! Extremt imponerande! :) Jag hade väl ramlat ihop i en snödriva med behov av hjälp för att komma upp om jag hade kutat 25km i -15 grader. Brrrr fryser bara jag tänker på det !!

  SvaraRadera
 4. Vet inte om jag vågar dejta dig fler gånger:) Såklart jag gör! Lovar att ha på mig alla kläder jag äger inklusive en värmefilt så ska du se att det blir fler kilometrar i hop.

  Bra fokus!

  SvaraRadera
 5. Fredrika -> Tänk vad tankekraften är stark ändå. Att man kan lyfta sig bara genom att ha rätt tankar och rätt fokus.

  Karin-> Ja, jag överlevde. Jag har ju inte så stor erfarenhet av det här med kyla. Det här var ju egentligen mitt första pass i så pass sträng kyla. Vad jag märkte var att jag var tvungen att hålla ner tempot rätt rejält. Mycket för att hålla nere pulsen. En hög puls innebär ju mer flåsande och det var inte skönt. Sååå, med lågt tempo och låg puls så gick det riktigt bra.

  Miranda -> Det är ruskigt kallt de första två kilometrarna men sen får man upp värmen i kroppen och då funkar det rätt bra. Som jag skrev ovan. Lågt tempo, låg puls och så förstås massor med bra funktionskläder. Hakan och kinderna var de mest utsatta ställena, frör rejält där då det på vissa ställen blåste lite.

  Marie -> Darling!!! Klart du vågar dejta mig igen, det är ju du och jag;-)!!!

  Jag tror också att långfillingar är ett bra tips!!!

  SvaraRadera
 6. Strongt. Min kropp pallar inte för kallt väder. Bara att lägga ner och tänka om.

  SvaraRadera
 7. otroligt bra jobbat att springa så långt i kylan. Själv mår jag inte alls bra av att springa när det är såhär kallt så försöker nöta löpband men det är såå tråkigt. När denna extrema köldknäpp släpper så följer jag mycket gärna med på ett långpass!!
  kram

  SvaraRadera
 8. Ellinor -> Tack! Man verkar funka lite olika i den här kylan. Jag tycks tåla den ganska bra.

  Jossan -> Tack! Skönt att det finns löpband som alternativ! Det lär bli många långpass under våren så det är klart vi ska kuta ihop!!

  SvaraRadera
 9. bra att ta del av vad du hade för kläder - ev ska vi springa en etapp av sverigestafetten på söndag, och det är nog lika kallt då. dessutom långt mellan husen, så det gäller väl att ha lite i reserv...
  men vattendragen som vi skulle behöva plumsa i om det var plusgrader och därmed bli blöta om fötterna lär vara djupfrysta :)
  frös du/ni något om fötterna?

  SvaraRadera
 10. Nej, om fötterna har jag aldrig frusit och ändå kör jag med vanliga "sommar"-joggingskor. Däremot fryser jag alltid om händerna de första två kilometrarna men blir sen varm även om dem.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Profillänk på Facebook

Carina Boréns Facebook-profil