Sidor

onsdag, januari 13

Positivt besked

Idag var jag hos en sjukgymnast med mitt onda knä. Jag hade inte gjort mig några förhoppningar utan var inställd på ett besked där jag kanske skulle bli tvungen att köra rehab under en längre tid och inte kunna springa.

Jag var hos Niklas på Stockholm Norra i Åkersberga. Besöket började med att jag berättade om min bild av det, hur jag hade tränat, när det gör ont och när det inte gör ont. Han undersökte sen knät genom att böja och bända och klämma. Därefter undersökte han det med ultraljud. Allting ser jättebra ut, det finns inga fel på vare sig leder, ligament, muskler eller annat. Det fanns heller inga svullnader. Utefter de undersökningar han gjorde så kunde han bortse från den ena hemskheten efter den andra och kom till sist fram till att jag helt enkel har svaga muskler ovanför knät. Det finns tre muskler där två på sidorna och en mitt på, dessa tre samverkar till att knäskålen “åker” rätt i sitt spår när man böjer och sträcker benet. Dessa muskler är på mig försvagade så att de orkar inte hålla knäskålen på plats utan den är instabil. Det är detta instabila som gör att smärtan har uppkommit. Det är en rätt vanlig åkomma för löpare.

benspark Så nu har jag fått två rehab övningar som jag ska köra tre gånger i veckan. Den första ska göras i bensparksmaskinen. Jag ska jobba med ett ben i taget för att isolera musklerna så mycket som möjligt och så ska jag köra tungt. Så pass tungt så att jag max klarar av att köra runt 6-7 repetitioner, och så ska jag köra set om tre.

Den andra övningen jag ska köra är en stretchövning och den är till för att stretcha ut en muskel som går tvärs över knävecket på baksidan av knät. För att komma åt den så ställer man sig med raka ben och korsar dem, det ben man ska stretcha placerar man bakom det andra. Man hjälper sedan till med benet längst fram och trycker på knät på det ben som ska stretchas samtidigt som man böjer sig framåt. Då känner man att det stretchar i knävecket.

IMG_3661

För övrigt så var det bara att träna på!! Jag hoppade och studsade ut på lätta ben efter det beskedet. Åkte hem hämtade träningskläder och begav mig genast iväg till gymmet, första gången jag är där på väldigt väldigt länge!!!

Nu är det fullt ös medvetslös!!!

5 kommentarer:

 1. Vad skönt att det var ett "lättreparerat" problem. Dvs att det vill till träning.

  SvaraRadera
 2. Ja, det var verkligen jätteskönt!! Problem som kan åtgärdas med hjälp av träning blir liksom inga problem längre.

  SvaraRadera
 3. Vilket bra besked du fick!

  SvaraRadera
 4. Skador där man inte får träna: dåligt.

  Skador där man får träna mer: bra.

  Enkel matematik! :-)

  SvaraRadera
 5. Cecilia -> Bästa beskedet!!

  Fredrika -> hehe, Stämmer allt det, den matematiken älskar jag !!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Profillänk på Facebook

Carina Boréns Facebook-profil