Sidor

tisdag, februari 9

How to Aquasocks

Då flera av er var lite nyfikna på vad jag höll på med igår kväll och många av er som vet vad jag höll på med är nyfikna på hur det var så tänkte jag att jag skriver lite om min korta men ack så lyckliga stund jag hade i mina socks igår.

Jag har funderat ett bra tag på det här med barfotalöpning och har ju redan via en pose-klinik tidigare prövat på det här med framfotalöpning. Efter ett inlägg av Fredrika kring det här med hällöpning vv framfotalöpning så blev jag än mer övertygad om att det här med att trycka ner hälen först i marken inte är så snällt mot kroppen. Läs gärna den här artikeln om ni vill veta mer om det.

FiveFingers, som jag inte fick tag på


Ännu en variant på bafotaskor, Feelmax

Såå, med det i huvudet så gav jag mig ut på stan för att försöka få tag på ett par FiveFingers för att så smått börja träna lite mer barfotanära löpning. Att få tag i ett par FiveFingers var lättare sagt än gjort, jag gick helt enkelt bet på det, det fanns fast inte i min storlek. Fick sedan tipset från Fredrika att man kunde beställa ett par Aquasocks för 150:- från simbutiken!! that’s a bargain!! Jag slängde genast iväg en beställning och två dagar sedan hade jag dem i min brevlåda. Fast and easy, precis som jag vill ha det.

Aquasocken är som en typ av sockerplast/toffel/badsko/mockasin och är gjorda av neopren men en tunn mjuk gummisula. Med ett par ullsockor i så var det inga problem alls med kylan, ändå var det runt –7 när jag var ute och sprang. Skulle jag stå still så skulle nog kylan krypa in genom sulan men i och med att jag var i rörelse så hann inte kylan ta sig igenom och jag var varm och skön om fötterna. Storleksmässigt så är de lite stora i storlekarna, jag gick ner en storlek och då passade de perfekt.

BADSKOR AQUASOCKSAquasocks från simbutiken

Det var en härligt busig känsla att springa i dem, det kändes som om jag var ute och sprang i strumplästen och det var jätteroligt. Marken och alla små gropar och ojämnheter kändes igenom skon så jag fick en riktigt bra markkontakt. Då tanken är att man inte ska springa på hälen när man springer barfota så var jag ju naturligtvis tvungen att göra det. Jag fick nästan anstränga mig för att åstadkomma det och det kändes helt fel och var inget skönt. Att springa på framfoten kändes helt naturligt och jag fick ett härligt spänst i steget, min “egna” naturliga dämpning var verkligen fullt tillräcklig och jag hade en flygande känsla.

Jag hade bra grepp där det var packad snö och även där det var moddigt. I modden släppte det lite på samma sätt som när man springer med vanliga skor men jag halkade inte. När jag sprang ut mitt på vägen däremot där det var lite mer is så tappade jag greppet lite och det blev lite halkigt. Jag tyckte ändå att känslan var att det var stabilare att springa även där det var halt med dessa än med vanliga skor. Antar att det beror på att man har en bättre markkontakt.

Om man vill testa det här med barfotalöpning men inte vill betala de dryga tusen kronor som ett par FiveFingers kostar eller 600-700 som ett par FeelMax kostar så tycker jag att Aquasocken är de perfekta skorna. Slitbarheten kan jag inte säga så mycket om, men skulle inte tro att de är lika slitstarka som de andra dyrare varianterna.

EDIT: Bra point av Fredrika, TACK. Dra ur den lilla kudden som finns under hälen innan ni börjar använda dom, annars förtas effekten.

Nu tog jag ju bara en väldigt kort runda men längtar redan efter att ge mig ut och flyga i mina “sockerplast” igen.

13 kommentarer:

 1. cool grej det där!!! och för 150 ix bara, som hittat!! hur långt/länge springer du i dem?

  SvaraRadera
 2. OBS JÄTTEVIKTIGT!!! Riv ut den lilla hälkudden som sitter under innersulan, annars förtas effekten. JÄTTEVIKTIGT!! (Vet att du har gjort det Carina, men ifall någon annan läser detta och tänkte skaffa aquasocks)

  Aquasocks ♥

  SvaraRadera
 3. Sara -> Tror det är viktigt att man börjar försiktigt. Jag sprang en kilometer igår och kommer nog öka så sakta med en i taget. Tanken är nog att jag till och med ska kunna köra långpass i dom.

  Fredrika -> Visst tog jag bort den lilla kudden. Missade att skriva om det, men nu har jag lagt in det även i inlägget. Thanks for remainding me.

  SvaraRadera
 4. Du får en livstidsförbrukning sockiplast av mig om du springer swiss i dom där tofflorna ;)

  Nej, tacka vet jag b a r f o t a på en gräsmatta på sommaren. Det är njutning det..

  SvaraRadera
 5. Northsport.se säljer Fivefingers.

  SvaraRadera
 6. Swissbabe -> Darling, utmana mig inte;-), och du jag hittar ingen gräsmatts så här års! Men när jag hittar en åker sockerplasten av.

  Anonym -> Tack!

  SvaraRadera
 7. Men haha vad coolt! helt nytt för mig, tur att det finns de som kan lära mig :) :)

  SvaraRadera
 8. Angående hälkudden: jag kör helt utan innersulan (inte bara utan hälkudden). Jag vill vara så nära marken som möjligt. Det blir ca 3 mm. Ta´t försiktigt i början ni som inte kört "barfota" tidigare. Mvh /Mats S

  SvaraRadera
 9. Mats -> Tack för tipset. Kan kanske vara en idé för helt ovana att behålla de 3mm exta sula ett tag.

  SvaraRadera
 10. Ja nu MÅSTE jag skaffa ett par aquasocks. Vad väntar jag på liksom...? ;) En undran bara, mina tår domnar efter ett tag, kan man stoppa i en sån där kudde (vad heter de nu igen, pilott??)

  SvaraRadera
 11. Helena -> Klart du måste!!! Aquasocks rocks!! :-)

  Vad är pilott??? nu får du allt utbilda mig lite.

  SvaraRadera
 12. Det är en liten iläggskudde att lägga typ nästan under främre trampdynan, mina fötter "faller igenom" och kudden hjälper till att hålla upp lite så inte nerver och dyl. kommer ikläm. Jag får inte lika mycket domningar i tårna av att ha en sån. Man klistrar fast den i skon helt enkelt :) Återkommer med mer info....

  SvaraRadera
 13. aha, undrar om det går att klistra fast i aquasocken...

  har du de när du springer i dina vanliga löpardojjor också?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Profillänk på Facebook

Carina Boréns Facebook-profil